Je hangt de telefoon op na de eerste ziekmelding van een van de eerste uitzendkrachten die ooit door jou is geworven. Het betreft zelfs de eerste uitzendkracht die zich ziek meldt bij jou. De uitzendkracht kan het werk bij de opdrachtgever niet uitvoeren. Wat nu?
Check de uitzendovereenkomst met de uitzendkracht en ga even voor jezelf na of jullie een uitzendbeding zijn overeengekomen. Oftewel is er een uitzendovereenkomst in Fase A (ABU-CAO)/ Fase 1/2 (NBBU-CAO) met een uitzendbeding?
Is het inderdaad een uitzendovereenkomst met uitzendbeding? Door de ziekmelding van de uitzendkracht wordt de uitzendovereenkomst met uitzendbeding geacht met onmiddellijke ingang van rechtswege (lees: meteen en automatisch) te zijn beëindigd op verzoek van jullie opdrachtgever. Je moet de ziekmelding vervolgens doorgeven aan het UWV. De uitzendkracht stroomt dan in de Ziektewet en er gelden twee wachtdagen. De uitzendkracht verkrijgt vervolgens een Ziektewetuitkering van 70% van het dagloon en als uitzendonderneming dien je dan de Ziektewetuitkering aan te vullen. De uitzendovereenkomst is dan dus meteen geëindigd. Een kind kan de was doen.
Is er sprake van een uitzendovereenkomst waarin geen uitzendbeding is opgenomen? Dan eindigt de uitzendovereenkomst niet automatisch door de ziekmelding van de uitzendkracht en dien je het loon door te betalen. Voor de hoogte daarvan zou je even artikel 25 lid 6 ABU-CAO/NBBU-CAO erbij kunnen pakken. Wellicht dat je met jouw opdrachtgever afspraken kunt maken om de risico’s op loondoorbetaling bij arbeidsongeschiktheid op te vangen. Bijvoorbeeld dat hier een opslag voor is opgenomen in jullie tarief (waarbij het loon bij arbeidsongeschiktheid voor jullie eigen rekening komt) of dat wordt afgesproken dat het tarief ook bij arbeidsongeschiktheid wordt doorbetaald. Regel dit goed om discussies te voorkomen!
Daarnaast is het even goed om het volgende te weten/checken:
• Je mag niet vragen naar de (aard van de) ziekte van de uitzendkracht. Dit is aan strikte regels gebonden onder de AVG. Op de website van de AP is exact opgenomen wat wel/niet mag: https://autoriteitpersoonsgegevens.nl/nl/onderwerpen/werk-en-uitkering/mijn-zieke-werknemer
• Wellicht heeft jouw opdrachtgever behoefte aan een vervangende uitzendkracht. Laat die kans niet liggen en regel een vervanger na een ziekmelding!
• Vergeet niet je re-integratieverplichtingen en voldoe aan de minimale verplichtingen uit de Wet verbetering poortwachter.
Voorkomen is beter dan genezen, dat geldt zeker bij ziektegevallen. Is er toch sprake van een zieke uitzendkracht, dan geldt natuurlijk dat een goede voorbereiding het halve werk is!