Nieuws

2022-08-13 10:00:00

Scholingsverplichting is verplichte kost voor de startende uitzender

13 augustus 2022

Je hebt het vast al gehoord: per 1 augustus 2022 is de nieuwe Wet implementatie EU-richtlijn transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden in werking getreden. Deze wet geldt voor iedere werkgever, dus ook voor uitzenders. Je zou verwachten dat een wet over transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden zelf heel transparant en voorspelbaar is, maar het tegendeel is helaas waar. We lichten graag toe welke verplichtingen uitzenders per 1 augustus 2022 hebben.

Verplichte scholing

Verplichte scholing geldt als dit blijkt uit de wet of een cao. We kenden al een algemene scholingsverplichting in de wet waarmee de werkgever verplicht wordt om de werknemer in staat te stellen om scholing te volgen die noodzakelijk is voor de uitoefening van de functie. Denk hierbij aan scholing die de werknemer moet volgen om met een nieuw computerprogramma te kunnen werken dat door de werkgever wordt ingevoerd of bijvoorbeeld de VCA-cursus. De ABU-  en NBBU-cao schrijven geen verplichte opleidingen voor.  Ook valt scholing als zodanig niet onder de inlenersbeloning. Uitzenders zijn formeel niet gebonden aan de regels die gelden bij de inlener ter zake scholing en zijn in beginsel ook niet gebonden aan de betreffende scholingsverplichting bij de inlener. De vraag is evenwel of de soep zo heet wordt gegeten als het wordt opgediend. Alle werknemers hebben eigenlijk recht op gelijke toegang tot scholing. En de vraag is evenwel of het van goed werkgeverschap getuigt als uitzendkrachten niet de scholing krijgen die werknemers wel krijgen in gelijke of gelijkwaardige functie in dienst van de inlener. Hierover is het laatste woord nog niet gezegd en de rechtspraak zal moeten uitwijzen hoe ver de verplichtingen van uitzenders gaan.  

Verplichte scholing dien je voortaan kosteloos en onder werktijd aan de werknemer aan te bieden. Alle kosten komen dus voor jouw rekening. Het maakt dan ook niet uit of de opleiding met goed of slecht gevolg is afgerond of dat de arbeidsovereenkomst vroegtijdig is beëindigd. Het is de vraag in hoeverre je drie herexamens moet blijven vergoeden. Ook hiervoor geldt dat in de rechtspraak de bandbreedte van deze verplichting zal moeten blijken.

Bied de scholing onder werktijd aan. Als dat niet lukt, moet het in elk geval als arbeidstijd worden aangemerkt en dus betaal je loon. Neem het voorbeeld van een VCA-cursus. Deze cursus is niet expliciet verplicht op grond van de wet, maar het gaat wel om een opleiding die noodzakelijk is voor de uitoefening van de functie en deze moet je dus kosteloos aanbieden aan de werknemer.  

Studiekostenbeding

Bestaande studiekostenbedingen van voor 1 augustus 2022 die betrekking hebben op verplichte scholing zijn nietig (deze gelden van rechtswege niet meer en hier kun je dus als werkgever geen beroep meer op doen). Vanaf 1 augustus 2022 kun je alléén een studiekostenbeding afsluiten voor niet-verplichte scholing.

Bestedingsverplichting

Op grond van de ABU- en NBBU-cao zijn uitzenders verplicht om 1,02% van het feitelijk loon (in fase A / fase 1/2) te besteden aan duurzame inzetbaarheid van uitzendkrachten. Aangezien je toch aan de bestedingsverplichting moet voldoen en je wil je uitzendkrachten duurzaam inzetbaar maken, dan kun je dit net zo goed besteden aan scholing. Het deel van de 1,02% dat niet is besteed aan het bevorderen van duurzame inzetbaarheid van uitzendkrachten moet je anders afstorten aan stichting DOORZAAM.

 

Waarom starter van het jaar?

De flexbranche is cruciaal voor de Nederlandse economie en arbeidsmarkt. Ons land heeft tienduizenden uitzendbureaus, payrollondernemingen en detacheringsbedrijven. Jaarlijks helpen deze ondernemingen honderdduizenden uitzendkrachten, payrollkrachten en gedetacheerden aan het werk. De behoefte aan een flexibele schil van arbeid neemt nog altijd toe. Flexorganisaties voorzien in deze groeiende behoefte en elk jaar zien wij in deze branche vele starters.

Om deze startende ondernemingen de waardering te geven die ze verdienen en de ondersteuning te bieden in de zoektocht naar professionalisering, organiseren Anderz, Artra, Bureau Cicero en VRF Advocaten gezamenlijk de verkiezing Starter van het Jaar. Uiteindelijk heeft de flexbranche er belang bij dat iedere flexorganisatie een vliegende start krijgt. Niet alleen op het gebied van sales, maar ook als het gaat om talentontwikkeling en een juridisch goed fundament. 

Ben of ken jij een startende ondernemer die in aanmerking komt voor deze award? Meld je dan direct aan!

Wist je dat... je ook anderen kan nomineren?

Het is ook mogelijk om een bedrijf waarvan jij weet dat deze in het zonnetje gezet mag worden te nomineren. Vul het aanmeld formulier voor deze onderneming in en wij nemen contact op met de organisatie.

Iemand anders aanmelden