Nieuws

2022-09-16 09:02:00

Starten, wat kom je zoal tegen, Pieter van Delistaff vertelt...

16 september 2022

Pieter Engels, winnaar van de Starter van het Jaar award 2021 met zijn onderneming Delistaff, gaat het gesprek aan met Dewy Mulder over zijn hoogte en diepte punten. Dit artikel zit vol met tips en tricks voor startende ondernemers in de flexibele schil van de arbeidsmarkt. Handig voor iedereen die start of overweegt te starten.

 

Hoe het allemaal begon.

Delistaff kwam niet zomaar uit de lucht vallen, zo’n zeven jaar geleden kwam het werven via social media kanalen in opmars. Ik zag hier meteen kansen en vond het geweldig om via Facebook en Instagram op een laagdrempelige manier arbeid aan te bieden aan een doelgroep die normaliter moeilijk te bereiken is, aldus Pieter.


Begin je onderneming maar bouw eerst kapitaal op voor de uitrol

Ik ben begonnen als ZZP-er met het werven voor Albert Heijn. Dit was mijn startpunt en een mooie kans om innovatie in werving toe te passen. De inkomsten gebruikte ik om het startkapitaal van mijn eigen BV Delistaff groot genoeg te krijgen om volledig los te gaan met mijn plan. Nadat mijn grootste ZZP-project afgerond was ben ik met dat startkapitaal begonnen aan de koude acquisitie en marketing van Delistaff.

Maak gebruik van je netwerk uit het verleden

Omdat ik de kans had om bij een onderneming te werken die innovatie hoog in het vaandel had, heb ik veel mensen leren kennen met een intrinsieke motivatie om altijd aan verbetering te werken. Ik heb altijd goed contact gehouden met mijn collega’s en daar heb ik nu baat bij. We zijn allen onze eigen weg gegaan en nu kunnen we elkaar versterken. Dit netwerk heeft mij enorm geholpen.

Pay it forward

Ik heb bijvoorbeeld tijdens een interimopdracht  mijn best gedaan om als recruiter de positieve kanten van een collega te belichten die intern solliciteerde naar een andere functie. Ik geloofde echt in hem en vond dat hij mijn support kon gebruiken en verwachtte er niks voor terug. Het was mijns inziens gewoon terecht. Hij heeft die functie ook gekregen en is inmiddels doorgegroeid naar een functie binnen een andere organisatie. We hebben altijd contact gehouden, ook nadat ik met Delistaff begon. Nu is hij een van mijn grootste klanten en heeft hij ervoor gezorgd dat ik een mooie start had.

Niet 3, maar 10 keer is scheepsrecht

Maar niet alles gaat perfect. Sterker nog, ik heb ervaren dat de aanhouder echt wint. Ik heb soms meer dan een jaar regelmatig contact moeten houden om uiteindelijk aan tafel te komen. En dan gaat het niet om 1 of 5 keer contact hebben maar vaak meer dan 10 keer. Er bestaat niet zoiets als te veel contact!

Wees niet bang voor hoge pieken en diepe dalen

Als starter ben ik mezelf echt een paar keer tegengekomen. Met name het feit dat ik te snel in grote deals wilde springen zonder me bewust te zijn van de risico’s die ik als starter nam. Kun je het risico van een grote klant wel aan? Immers grote opdrachten, betekent een groot risico als de opdracht komt te vervallen. Grote spelers hebben veel macht over kleine opdrachtnemers / starters. Je mag als starter echt wel op je strepen staan, dit is belangrijk voor de continuïteit van je net gestarte onderneming. Neem bijvoorbeeld de leveringsvoorwaarden goed door. Sommige boetes en voorwaarden zijn onbetaalbaar voor starters, ik heb dit ook meegenomen in mijn onderhandelingen en dit heeft ervoor gezorgd dat ik met een gerust hart de leveringscondities kon tekenen.

Daarnaast is het direct delen in de kosten van de werving bij Delistaff iets wat ik na wat ervaring met no cure no pay heb ingericht. Hiermee is de samenwerking een stuk beter in balans en scheidt je het kaf van het koren.

Fulltimers of parttimers als medewerkers hebben ieder hun voordelen

Ik ben tijdens de opstart begonnen met een fulltime medewerker, het fijne ervan is dat je echt goed op elkaar ingewerkt bent en je kan vertrouwen op de kwaliteit. Nu werk ik met veel parttimers, onder andere studenten. Dan ben je als eigenaar drukker met de aansturing, terwijl je in een startup echt met alles tegelijk bezig wilt zijn. Ik zou adviseren om vooral in het begin bezig te zijn met je bedrijf, een vaste medewerker waar je op kan vertrouwen biedt dan de meeste ruimte voor jou om te ondernemen.

Maak veel gebruik van innovatieve tools

Veel software heeft gratis of goedkopere versies voor startups. Zelf werk ik onder andere met Slack, Notion en Hubspot. Met name voor online communicatie en marketing zijn dit perfecte tools. Het geeft je het gemak om veel te automatiseren en de vrijheid om op afstand te werken waarbij je wel makkelijk samen blijft werken met collega’s. Voor ons recuitmentproces gebruiken wij Recruitee waarmee wij het recruitmentproces voor een groot deel konden automatiseren.

Vakanties worden werkvakanties

Je wilt ondernemer worden en dat betekent dat je eigenlijk nooit helemaal vrij bent. Ook ik heb dat ervaren. Recent was ik op vakantie op een mooi subtropisch eiland, maar er kwam een kans binnen die ik niet kon laten liggen waardoor ik toch een deel van mijn tijd werkend op de hotelkamer heb doorgebracht. Dan denk je dat het je energie kost, maar niets is minder waar. Omdat je het voor je eigen onderneming doet geeft het juist energie en een drive extra te genieten van de vrije momenten die je hebt.

Automatisering is your best friend.

Als je merkt dat je teveel uur bezig bent met iets, is er bijna altijd ruimte voor een vorm van automatisering. Probeer de activiteiten eens om te draaien. Hoe kan een systeem voor jou werken in plaats van jij voor het systeem. Dit heeft ervoor gezorgd dat ik de sterke groei van Delistaff heb kunnen bijhouden zonder in personeel te hoeven opschalen.

Maak gebruik van de platformen die er zijn voor startups

Toen ik eenmaal begonnen was, ben ik ook gaan kijken naar keurmerken, awards en platformen die mij als starter in de arbeidsbranche kunnen helpen aan meer exposure. Zo kwam ik de Starter van het Jaar award tegen in de LinkedIn-tijdslijn van Hendarin Mouselli. Ik heb mij op de laatste dag van aanmelding ingeschreven en er tot op heden nog geen moment spijt van gehad.

Ik heb de route naar de uitreiking als zeer leerzaam ervaren. Bijvoorbeeld de testen die een deelnemer moest doen gaven mij weer meer inzicht en lieten zien waar ik me in bij moest laten staan maar ook waar ik heel goed van wist hoe het zat. Maar ook de tips en tricks van de powervrouwen die Starter van het Jaar hebben georganiseerd. Er was ineens een bak aan kennis voor mij beschikbaar op ieder vlak. Ieder haar eigen expertise.

Help inkopers de interne organisatie te overtuigen

Ook heeft het me enorm geholpen aan tafel te komen met grotere spelers. Inkopers van grotere organisaties hebben tools nodig om ook de beslissers intern te overtuigen in zee te gaan met een start-up. Een award als Starter van het Jaar heeft me daar enorm mee geholpen. Het wordt gezien als een belangrijke erkenning en brengt daarmee extra zekerheid en waarde met zich mee.

Blijf lezen en laat jezelf inspireren

Tot slot is het is belangrijk om jezelf als ondernemer te blijven inspireren en motiveren. Het lezen van een goed boek of het gaan naar een interessante lezing / presentatie helpt daar enorm mee.

Het boek wat mij enorm heeft geholpen en waar ik telkens weer momenten en ervaringen uit herkende is Green On, geschreven door Joris Janssen & Daan Dohmen in samen werking met Richard Bergmans, Thomas & Frank.

Een absolute musthave voor in je management boekenkast.

 


 

Waarom starter van het jaar?

 

De flexbranche is cruciaal voor de Nederlandse economie en arbeidsmarkt. Ons land heeft tienduizenden uitzendbureaus, payrollondernemingen en detacheringsbedrijven. Jaarlijks helpen deze ondernemingen honderdduizenden uitzendkrachten, payrollkrachten en gedetacheerden aan het werk. De behoefte aan een flexibele schil van arbeid neemt nog altijd toe. Flexorganisaties voorzien in deze groeiende behoefte en elk jaar zien wij in deze branche vele starters.

 

Om deze startende ondernemingen de waardering te geven die ze verdienen en de ondersteuning te bieden in de zoektocht naar professionalisering, organiseren Anderz, Artra, Bureau Cicero en VRF Advocaten gezamenlijk de verkiezing Starter van het Jaar. Uiteindelijk heeft de flexbranche er belang bij dat iedere flexorganisatie een vliegende start krijgt. Niet alleen op het gebied van sales, maar ook als het gaat om talentontwikkeling en een juridisch goed fundament.

 

Ben of ken jij een startende ondernemer die in aanmerking komt voor deze award? Meld je dan direct aan!

Wist je dat... je ook anderen kan nomineren?

Het is ook mogelijk om een bedrijf waarvan jij weet dat deze in het zonnetje gezet mag worden te nomineren. Vul het aanmeld formulier voor deze onderneming in en wij nemen contact op met de organisatie.

Iemand anders aanmelden